Norvegų vyrų choras „Mannskoret varde“ Kaune

2018 m. birželio 3 d. įvyko bendras choro “Saluto” koncertas šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčioje kartu su “Mannskoret varde” vyrų choru iš Norvegijos Olesiundo (Alesund) miesto.  Klausytojas galėjo įvertinti bažnyčios erdvinę akustiką ir dainos skambesį savaip, nes norvegų choras dainavo prie vargonų, o mūsų choras  prie altoriaus.  Užtvirtinant bendrą koncerto projektą, pabaigoje abu chorai dainavome kartu. Koncerte mums talkino profesionali vargonininkė Dalia Jatautaitė.

Po koncerto užlipome dar aukščiau – ant apžvalgos aikštele tapusio šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčios stogo. Kaunas ten matosi beveik kaip iš paukščio skrydžio. Tai buvo (tiesiogine žodžio prasme)  oro gurkšnis – gaivaus, lietuviško, dvasiškai pakylėto.

Po koncerto sekė vakaronė, siekiant atrasti abiejų tautų bendrystės sąsajų ir pasidžiaugti koncerto nuotaika.  Norvegai buvo nustebinti mūsų svetingumu ne tik pačių chorisčių keptais pyragais, bet ir folklorine lietuvių muzikos linksmybių dvasia. Choristė, smuikininkė, tautinės muzikos atstovė Birutė Nemčinskienė puikiai pravedė vakaronės programą su liaudies muzika, šokiais, dainomis ir žaidimais.  

Jų vadovas ir dirigentas Walter Stiegler negailėjo susižavėjimo emocijų mūsų choro veržlumui. O kas sakė, kad norvegai šiauriečiai ir gana atsargūs reikšti jausmus? Na taip, jie šiauriečiai, jie yra tikrai santūrūs, kaip kalnai, kaip tvirtos norvegiškų fiordų uolos. Bet lietuvių moterys tirpdo net ledinius kalnus … 

Buvo linksma.