Koncertas Šilutėje Hugo Šojaus garbei

2016 m. balandžio 3 d. “Saluto” koncertmeisterė ir visapusiška patarėja Dalia Jatautaitė pakvietė į jos gimtąjį miestą Šilutę koncertuoti. O progos buvo net dvi: Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčios 90-tis ir jos fundatoriaus Hugo Šojaus gimtadienis.

Pirmiausia mes aplankėme Šilutės Hugo Šojaus dvarą – muziejų.  Tai elegantiškas vėlyvojo klasicizmo architektūrinis kūrinys su subtiliu, Pamario kraštui būdingu, dekoru. Dvaras apsuptas angliško stiliaus parko, šalia teka Šyšos upė ir romantiškiems pasivaikščiojimams kviečiantys jaukūs takai. Klasicistinis dvaras pastatytas dar 1721 metais, tačiau ėmė klestėti tuomet, kai jį 1889 m. įsigijo dvarininkas Hugo Šojus, kuris ypatingai nusipelnė viso miesto gerovei.

H. Šojus dvaro žemių dovanojo miesteliui – apskrities ligoninė, turgaus aikštė, gimnazija, pradinė mokykla, paštas, gaisrinė, uostas, bažnyčia ir kt. – yra pastatyta ant buvusių dvaro žemių. Švęsdamas 80 metų jubiliejų, dvarininkas savo paties įkurtą parką padovanojo miestui. Ne be pagrindo H. Šojus vadinamas Šilutės miesto mecenatu.

Po H. Šojaus mirties dvarą paveldėjo jo anūkas. Dvarininkas sukaupė gausybę unikalių etnografinių baldų, drabužių, dokumentų, spaudinių ir žemėlapių. Taip gimė pirmasis Klaipėdos krašto muziejus, kuris po visų istorijos negandų atgimė 2015 m. Turėjome puikią progą visa tai išgirsti ir pamatyti.

 Po ekskursijos ruošėmės koncertui, kuris organizuotas Hugo Šojaus festivalio rėmuose.  

Koncerto metu Kauno dramos teatro aktorius Dainius Svobonas skaitė Hugo Šojaus, Vydūno ir Hermano Zudermano filosofinius apmąstymus. Ekrane sukosi skaidrės, iliustruojančios šių iškilių žmonių gyvenimą.  

Po renginio bažnyčios klebonas pakvietė visus dalyvius sušilti ir pasivaišinti.

 Pasibaigė dar viena įspūdinga gyvenimo diena…