Vasario 16-ios koncertas „Sužadinkim Lietuvą“ Biržų pilyje

2009 m. Vasario 16-ios koncertą “Sužadinkim Lietuvą” choras su malonumu dovanojo Biržų pilyje susirinkusiems garbiems svečiams. Koncerte dalyvavo solistė Rūta Skučienė, ištikima koncertmeisterė Dalia Jatautaitė. Patriotinė lietuviška muzika pakylėtai skambėjo juodo medžio interjeru pritemdytoje pilies skliautų erdvėje.

Prieš iškilmingą renginį turėjome ekskursiją po dalinai atrenovuotas pilies patalpas . Pilis yra bastioninio tipo tvirtovė, geriausiai išsilaikiusi šiaurės rytų Europoje ir vienintelė Lietuvoje, Kristupo Mikalojaus Radvilos Perkūno iniciatyva statyta pagal italų bastioninių pilių planą.

Pilies prieigose buvo smagu pasivaikščioti, nes pilis apjuosta gynybiniais grioviais su vandeniu iš užtvenktų Apaščios ir Agluonos upių. Lenktas tiltas į pilies vidų veda pro dviaukštį mūrinį vartų pastatą. Pilies viduje dainininkai mielai pozavo su menamais medžioklės trofėjais – briedžių ragais, šernų kailiais, senoviniais medžioklės ginklais.

Po koncerto sudalyvavome folklorinėje programoje „Žaldoko alus“, kuri vyko skliautuotame Biržų tvirtovės rūmų rūsyje.
Ten mus pasitiko tautiniais rūbais pasipuošę muzikantai. Jie ne tik kvietė kartu užtraukti dainą apie alutį, bet ir supažindino su šiam kraštui būdingais muzikos instrumentais – ragais, skudučiais, demonstravo senosios aludarystės reikmenis, kurių dauguma yra mediniai, dailiai apdilę. Ragavome „Biržų alaus“ daryklos gaminamą alų, prie kurio puikiai derėjo pagal senovinį receptą kepama duona, sausi grūdai ir tradicinis sūris.
Anot biržiečių, alus jiems buvęs toks svarbus, kad 1704 metais, kuomet Šiaurės karo metu Biržus beveik visiškai sugriovė švedai, susirinkę miestiečiai nusprendė jį atstatinėti ne nuo rotušės, o nuo bravoro.